Direktiva EU „tera“ Srbiju da uvede mobilna plaćanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija će narednih godina zbog direktive EU morati da uvede mobilna plaćanja iako još nije njen član, rečeno je danas na panel diskusiji u norveškoj ambasadi.

„Način plaćanja i pružanje finansijskih usluga širom Evrope, izmenjeni su kao posledica Revidirane direktive o platnim uslugama (PSD2), usvojene u EU početkom godine, a to će se dogoditi i u Srbiji“, rekao je izvršni direktor norveške fintek kompanije Auke Daniel Doderlajn na panelu „Mobilna plaćanja u Srbiji – prošlost, sadašnjost i budućnost“.

Ova direktiva omogućava trećim licima da pružaju finansijske usluge, bilo da su to fintek kompanije ili giganti kao što su Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon.

Doderlajn je rekao da će po toj direktivi banke morati da trećim licima dopuste pristup računima klijenata kroz aplikacione programske interfejse (API) i omoguće i da uobliče finansijske usluge zasnovane na podacima i infrastrukturi banaka.

To će, prema njegovim rečima, morati da se primenjuje najkasnije od septembra 2019. godine, kada će Regulativni tehnički standardi (RTS) za PSD2 stupiti na snagu.

Direktor Digitalnog centra u Adiko banci Srdjan Novaković istakao je da su tržišta Srbije i regiona spremni za promene koje donose mobilna plaćanja.

„Klijenti će to prihvatiti, ali nije reč samo o klijentima, već i o prodavcima, velikim igračima, kao i bankama koje moraju da se udruže i lansiraju najbolju, jednu mobilnu aplikaciju koja će biti prihvatljiva klijentima“, rekao je Novaković.

Dodao je da je to izvodljivo i da „moramo da budemo brzi jer klijenti žele da imaju jednostavno rešenje direktno na mobilnom telefonu, pre no da koriste platne kartice“.

Direktorka Odeljenja za multichannel marketing u Inteza banci Zorana Branković rekla je da za mobilna plaćanja postoji volja banaka, kao i Narodne banke Srbije i klijenata.

„U naredne tri do četiri godine imaćemo potpuno drugačiju situaciju u bankarstvu i plaćanjima u našoj zemlji“, rekla je Brankovićeva.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay