Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nobelova nagrada za ekonomiju danas je dodeljena Ričardu Taleru (Richard H. Thaler) sa Univerziteta u Čikagu za doprinos o boljem razumevanju psiholoških i društvenih mehanizama u donošenju odluka investitora i potrošača, saopštila je švedska Kraljevska akademija nauka.

U obrazloženju Akademije se navodi da je Taler u svojim radovima “objasnio kako odredjene ljudske karakteristike, kao što su nacionalnost ili društvene prednosti mogu da utiču na odluke pojedinaca i tokove na tržištu”.

Taler (72) je postavio teoriju koncepta “mentalne računice” objašnjavajući mehanizme pojedinca u donošenju finansijskih odluka.

“On je pokazao koliko averzija prema nekom finansijskom gubitku stvara kod pojedinca osećaj da više vrednuje ono što poseduje nego ono što nema”, navodi se u obrazloženju Akademije i dodaje da je to kasnije nazvano psihološkim fenomenom “averzije prema neposedovanju”.

Taler je u prvoj reakciji rekao da je “veoma srećan” što je ovogodišnji laureat i šaljivo obećao da će novčani deo nagrade pokušati da potroši na što “iracionalniji način”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay