DOK DRŽAVA SPAVA: Njih dvojica obeležili su stogodišnjicu proboja Solunskog fronta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Dok je država Srbija, prema rečima istoričara Dejana Ristića, „prespavala veličanstveni momenat“ da obeleži 100 godina od proboja Solunskog fronta, pokazujući „stanje potpuno besvesti“, jedan od najznačajnijih datuma srpske istorije ne zaboravljavaju pojedinci poput studenata Građevinskog fakulteta Mihaila Marjanovića (21) i Darka Veličkova (19) iz Zemuna.

 Istinski zaljubljenici u biciklizam i istoriju odlučili su da obeleže ovaj jubilej tako što su seli na svoje dvotočkaše i uputili se ka Zejtinliku da bi se poklonili senima srpskih junaka.

Na ovaj put, koji je trajao pet dana, krenuli su tačno – 15. septembra, na dan kada je pre čitav vek počela nezaustavljiva ofanziva na jugu Evrope koju su predvodili srpski i francuski vojnici. Ovih 700 kilometara puta prešli su rutom Beograd – Ćuprija – Leskovac – Kumanovo – Strumica – Solun. Dnevno su vozili i po desetak sati, na pojedinim deonicama su nailazili na skoro neprohodan put, bilo je i velikih i oštrih uspona. Bilo je umora, ali svoj plan su ispunili u zadatom roku i stigli na Zejtinlik sa pobedničkom trobojkom u rukama. Tamo ih je dočekao čuveni deda Đorđe Mihailović. U kriptu nisu, nažalost, mogli da uđu jer se renovira.

Inače, Mihailo je potomak porodice iz koje su petorica junaka bili pripadnici slavne srpske vojske, a dvojica su preživela Veliki rat, među kojima je i njegov pradeda Ivan. Najmlađi Cvetko Marjanović, dvadesetogodišnjak, poginuo je na Solunskom frontu i sahranjen je na Zejtinliku.

Za ove skromne, vredne i uporne mladiće ovo putovanje je bilo svojevrsni podvig, a za sve ostale moralna lekcija o poštovanju predaka.

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva

Piše: S.Sudar

Komentari 8

 1. Igor

  Svaka cast momci….sramota za ljude koji vode Srbiju

  • Zoran Stankovic

   Sranota i za sve nas LGBT populacija organizuje parade ponosa Crkva ? Pradeda je presao Albaniju ali se nikad nije vratio ne znamo ni gde je sahranjen

 2. Jovan

  Ovo se zove patriotizam i ljubav prema svojoj zemlji !

 3. Dragan

  Momci svaka čast, vi ste ponos i dika svakog Srbina koji čuva slobodarski duh ovoga naroda i koji poštuje i neguje sećanje na velike poduhvate i pobede slavne srpske vojske. Što se tiće drzave, jednostavno veliki propust i minus ne obeležiti značajnije ovako značajan datum srpske istorije.
  Još jednom momcima svaka čast i veliko hvala.

 4. Dragan

  Momci svaka čast, vi ste ponos i dika svakog Srbina koji čuva slobodarski duh ovoga naroda i neguje sećanje na velike poduhvate i pobede slavne srpske vojske. Što se države tiće, jednostavno veliki propust i minus je ne obeležiti značajnije jedan ovako veliki dan u srpskoj istoriji.
  Još jednom, momci svaka čast i veliko hvala.

 5. Sonja

  Bravo i za hrabrost, upornost

 6. Aleksandar

  Bravo momci, Srbija je večna, dok su joj deca verna.

 7. V

  Ponos i dika. Blago vasim roditeljima, i nama ostalim kukavnim Srbima kad vas makar kao klicu nekog zdravog semena imamo.
  Brnabici, Vulini, Vucici i ostali…ah, napisao bih da se stide al sta oni znaju sta je stid