Doktoru Malom samo JAVNA OPOMENA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Branislav Božić

Etička komisija Fakulteta organizacionih nauka predložila je da se ministru finansija Siniši Malom izrekne mera javne opomene, imajući u vidu da u njegovoj doktorskoj disertaciji postoje elementi neakademskog ponašanja.

To je navedeno u izveštaju Etičke komisije FON, u koji je Danas imao uvid, a o kome će se u ponedeljak, 28. oktobra izjasniti članovi Nastavno-naučnog veća FON na vanrednoj sednici.

Etička komisija FON je na sastanku razmatrala izveštaj Stručne komisije, koje im je dostavljeno 23. oktobra.

U izveštaju se navodi da Stručna komisija nije dostavila detaljnu analizu primedbi, koje su navedene u žalbama upućenim Etičkom odboru Univerziteta u Beogradu (na prvostepenu odluku NN veća FON), te na taj način nije Etičkoj komisiji FON pružila dovoljno činjenica za ocenu tačke četiri izveštaja Stručne komisije.

U toj tački iznet je stav Komisije da doktorska disertacija Siniše Malog ne predstavlja plagijat, te da nema dovoljno razloga da mu se oduzme stečeno zvanje doktora nauka.

“Uzimajući u obzir da su u prethodnom izveštaju Stručne komisije od 03. aprila 2019. godine, identifikovani propusti u citiranju pojedinih izvora literature, kao i da je kandidat za polaznu osnovu u obradi pojedinih pitanja koristio doktorsku disertaciju S. Hajlemariama, a da pritom pomenuti rad nije naveden u spisku korišćenih izvora, zaključuje se da u disertaciji ima elementa neakademskog ponašanja, u pogledu strogog poštovanja autorskih prava”, piše u izveštaju Etičke komisije FON.

Dodaje se da u stručnom mišljenju Komisije nije navedena ocena da li je do propusta došlo, i u kojoj meri, na osnovu namere, nemara ili druge radnje kandidata, te Etičkoj komisiji nije pruženo dovoljno činjenica na osnovu kojih bi se moglo doneti nedvosmisleno mišljenje.

“Takođe, Komisija za odbranu i ocenu doktorske disertacije nije imala tehničkih mogućnosti (adekvatan softver) za analizu preklapanja teksta. Komisija, imajući u vidu postojanje elemenata neakademskog ponašanja u doktorskoj disertaciji, predaže da se Siniši Malom izrekne mera javne opomene, shodno članu 16. Pravilnika o radu etičkih komisija i Odbora za profesionalnu etiku”, piše u izveštaju.

Izvor: Danas

Foto: Beta/Branislav Božić

Komentari 1

  1. Josja Broz

    Predsednik Eticke komisije FON-a je dr(olja) N. Zarkic Joksimovic