Drakonske KAZNE ako vas uhvate BEZ MASKE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Oni koji ne nose maske u javnom gradskom prevozu ili zatvorenom prostoru mogli bi da plate kaznu 20.000 i 150.000 dinara, dok će se za pravna lica koja ne poštuju mere ta kazna kretati od 50.000 do 2.000.000 dinara.

U Beogradu je od jutros u šest časova obavezno nošenje maski u javnom prevozu i zatvorenom prostoru. Građanima glavnog grada dat je i svojevrsni “grejs period” – sedam dana, a nakon toga uslediće kažnjavanje onih koji ne vode računa o svom i zdravlju drugih oko sebe.

Nikola Nikodijević, predsednik Supštine grada kaže da su iznosi kazni propisani u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji u svom članu 77 propisuje visinu kazne.

Za nepoštovanje mera po zakonu je nadležna sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja. Ona naplaćuje kazne. Međutim u interesu svih nas je da do toga ne dođe i to nam nije cilj. Naši kontrolori u gradskom prevozu, kao i Komunalna milicija upozoravaće građane na njihovu obavezu da nose maske u javnom prevozu, kaže Nikodijević.

U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane su kazne za fizička lica, zdravstvene ustanove i druga pravna lica.

Prema članu zakona, novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za prekršaj zdravstvena ustanova i drugo pravno lice ako ne obavlja dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, a ne ispunjava propisane uslove ili ne postupi po naređenim merama i ne uzme obavezno učešće u suzbijanju zarazne bolesti i korišćenju određenih objekata, opreme i prevoznih sredstava

Odgovorno lice u zdravstvenoj ustanovi i drugom pravnom licu kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara. Za prekršaj kazniće se osnivač privatne prakse, preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara.

Za utvrđen prekršaj, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara.

Ovaj zakon propisuje i ko je nadležan za kontrolu – inspekcijski nadzor nad primenom ovog zakona i drugih propisa i opštih akata kojima se uređuje oblast zaštite stanovništva od zaraznih bolesti sprovodi Ministarstvo zdravlja, preko sanitarnih inspektora.

Sanitarni inspektori po ovom zakonu imaju široka ovlašćenja.

Izvor: Blic, Novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Zoran

    Koliko ce se kazniti presednik i premijerka bez nosenje zastitne maske i lopovi kriznog staba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.