Drakonske kazne za korišćenje plastičnih kesa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zabrana korišćenja plastičnih kesa stupila na snagu u Keniji, a onima koji prekrše naredbu preti maksimalna kazna od 38.000 dolara ili četiri godine zatvora.

Tanke plastične kese razbacane su svuda po ulicama Najrobija i preplavile su deponije, zbog čega su tamošnje vlasti najavile nove mere, jer plastične kese, kako je saopšteno, štete okruženju, blokiraju kanalizaciju i ne mogu se razgraditi.

Zabrana, koja je počela da važi, odnosi se na korišćenje, proizvodnju i uvoz plastičnih kesa, a minimalna kazna iznosi 19.000 dolara ili do godinu dana zatvora, saopštila je vlada u Keniji, a prenosi agencija AP.

Od zabrane su, ipak, izuzeti oni koji proizvode plastične kese u industrijske svrhe.

Kamerun, Gvineja Bisao, Mali, Tanzanija, Uganda, Etiopija, Mauritanija i Malavi su među afričkim zemljama koje su uvele ili najavile takvu zabranu.

Samo supermarketi u Keniji distribuiraju oko 100 miliona plastičnih kesa godišnje, pokazuju podaci Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP).

Osam miliona tona plastike, među kojom su i kese, godišnje dospe u okeane. Ukoliko se to nastavi, u okeanima će do 2050. godine biti više plastike nego ribe, upozorava UNEP.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay