X
  • English
X

bizlife-magain-online

Vesti dana

Državni revizori: Subvencije se ne troše efikasno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Gradovi  i opštine u Srbiji, su od od 2015. do 2017. godine, za subvencije javnim komunalnim preduzećima dali ukupno 57,5 milijardi dinara. Više od polovine tih sredstava otišlo je na tekuće poslovanje i pokrivanje gubitaka, pa nije efikasno utrošena, tvrdi Državna revizorska institucija, pišu Večernje novosti. 

Čak 72 odsto te sume, 41,3 milijarde dinara, podelilo je osam lokalnih samouprava – Beograd, Kragujevac, Subotica, Pančevo, Grocka, Obrenovac, Smederevska Palanka i Bor.

Državni revizori zato su analizirali jesu li sredstva uložena u prave namene i jesu li donela očekivani efekat. Ispostavilo se da je čak 31 milijarda dinara otišla na tekuće poslovanje i pokrivanje gubitaka i nije efikasno upotrebljena.

Lokalne samouprave po pravilu iznose dotacija javnim komunalnim preduzećima tokom godine povećavaju. Ne postoje dokumenti koji bi dokazali da gradovi i opštine analiziraju kako se subvencije koriste, ni po nameni, niti po dinamici. Problem je i nedostatak kontrole trošenja tih sredstava.

Predsednik DRI Duško Pejović upozorio je da svega 23 odsto subvencija čine kapitalne, one kojima se poboljšava lokalna infrastruktura.

“Čak 67 odsto ukupnih subvencija u osam posmatranih lokalnih samouprava, tokom tri godine, dato je za gradski prevoz. Četvrtina korisnika subvencija opstala je upravo zahvaljujući dobijenim subvencijama. Tokom ranijih revizija susretali smo se i sa slučajevima da su subvencije dobijala javna komunalna preduzeća koja su na kraju godine poslovala sa profitom, i to većim od subvencija. Dešavalo se da čak određeni deo te dobiti ne uplate u lokalni budžet, pa on na kraju bude oštećen po dva osnova. Naš nalaz je i da lokalne samouprave nisu posvećivale dovoljno pažnje mišljenju građana o kvalitetu komunalnih usluga javnih preduzeća”, kazao je Pejović.

Tokom tri posmatrane godine za javni prevoz Beograd, Pančevo, Kragujevac i Subotica dali su 27,7 milijardi dinara. Gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd” potrošilo je 96 odsto te sume – 26,7 milijardi dinara.

Osam posmatranih lokalnih samouprava svega dva odsto subvencija, 800 miliona dinara, dalo je za vodovod i kanalizaciju. Za sport i kulturu otišla je 2,1 milijarda dinara.

Izvor: Večernje novosti

Foto: BIZLife