“EIB odustala od Vinče zbog – POLITIKE”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: www.ekologija.gov.rs

Nakon što je incijativa Ne davimo Beograd dobila potvrdu Evropske investicione banke da je odustala od investiranja u spalionicu Vinča, oglasio se resorni ministar tvrdeći da se banka povlači zbog političkih razloga.

Incijativa je dobila potvrdu EIB da je odustala od investiranja u Vinču, zbog toga što bi izgradnja spalionice mogla da blokira ulazak Srbije u Evropsku uniju, jer nije u skladu sa zahtevima Poglavlja 27, a ministar ekologije i zaštite životne sredine Goran Trivan uverava da će spalionica biti sagrađena po evropskim standardima, te da je razlog za povlačenje Evropske investicione banke – politka.

“Projekat Vinča je rađen godinama i rađen je u konsultaciji sa Svetskom bankom. Dakle, rađen je u skladu sa svetskim standardima. To što je EIB izašao iz toga je pitanje njihove politike.”

To što postoji spalionica je takođe pitanje koje smo već ranije razrešavali s međunarodnim konsultantima koji su tu bili i tu ne postoji problem. Ja verujem da je više problem u toj njihovoj zebnji koji je kapacitet spalionice i šta ćemo mi tu spaljivati. Ono što su dobili kao uveravanja to će se i dešavati, rekao je Trivan.

Podsećamo, u saopštenju Ne davimo Beograd se navodi da je EIB sprovela “sopstvenu proceduru procene projekta čiji rezultati se poklapaju sa negativnim mišljenjem Evropske komisije”, kao i da su zbog toga odustali od finansiranja projekta.

Kao glavni razlog navodi se činjenica da će spalionica “sprečiti Srbiju da postigne ciljeve postavljene u Poglavlju 27” koji se tiču recikliranja i cirkularne ekonomije, a pored neposredne opasnosti po zdravlje Beograđana, “spalionica će imati posledice na sve građane, jer se ugrožava ulazak Srbije u EU”.

On je DŽENTLMEN GODINE


Izvor: N1

Foto: www.ekologija.gov.rs