EIB: Politička stabilnost regiona najvažnija za privlačenje privatnih investicija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Šefica kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre izjavila je u Novom danu TV N1 da je politička stabilnost regiona najvažnija za privlačenje privatnih investicija.

“Dosta toga je urađeno, pogotovo u poslednje tri godine. Makroekonomska situacija je popravljena, ekonomski rast je dostigao 2,8 odsto, deficit je na najnižem nivou od 2005, javni dug se smanjuje. Reforme su dale svoj doprinos, sada je neophodno da se podigne nivo investicija, da se radi na prioritezaciji investicija, da se ulaže u sektore koji imaju komparativnu prednost – poljoprivredu, IT, proizvodnju. Srbija tu može da ostvari dobre rezultate i radimo na svim tim ulaganjima”, navela je Negre.

Okosnica privrednog rasta je, kako kaže, ulaganje u jačanje i modernizaciju infrastrukture, jer je neophodno imati moderne autoputeve, razvijenu železnicu i efikasna energetska postrojenja kako bi privreda mogla da se razvija i kako bi se stvarala nova radna mesta.

Ne može se, međutim, zaboraviti kvalitet života građana, ističe Negre i dodaje da EIB ulaže novac i u zdravstvo i nauku.

Izvor: N1

Foto: Promo