Eksperiment Fejsbuka u Srbiji trajaće mesecima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Fejsbuk u Srbiji i još pet zemalja eksperimentiše sa načinom na koji se vesti dele na stranicama te mreže, a isprobavanje novog sistema trajaće mesecima, potvrdio je Adam Moseri, direktor Njuz fid odeljenja Fejsbuka.

“Postoje brojni izveštaji o tome da testiramo nešto u Šri Lanki, Boliviji, Slovačkoj, Srbiji, Gvatemali i Kambodži. Neki ljudi su ovo interpretirali kao testiranje za budući projekat. Trenutno nemamo nikakve takve planove”, istakao je Moseri.

Objašnjava da se Fejsbuk na ovakav potez odlučio zbog korisnika, koji su želeli da lakše vide objave prijatelja i porodice.

“Trenutno testiramo takav sistem da korisnici imaju jedan prostor posvećen njihovim prijateljima i porodici, a drugi, odvojeni prostor, nazvan Eksplor (Explore), sa objavama od drugih stranica”, naveo je Moseri.

Cilj eksperimenta je, prema njegovim rečima, da se vidi da li ljudima više odgovara da imaju odvojene prostore za lične i javne sadržaje, a odluku o tome da li će nastaviti sa razvojem ovakve ideje doneće na osnovu ocena korisnika i njihovih iskustava.

“Ne postoji nikakav plan da ovo uvodimo van zemalja u kojima se trenutno sprovodi eksperiment. Takođe, Fejsbuk ne namerava da naplaćuje postavljanje stranica ili njihovu distribuciju u Njuz fid ili Eksplor prostorima”, objasnio je Moseri.

Pomenuta promena najnegativnije se odrazila na vlasnike stranica. Skoro svi mediji u šest pomenutih zemalja zabeležili su drastičan pad interakcija sa korisnicima sa Fejsbuka.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay