EP dao mandat novom sazivu EK i odobrio budžet EU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Evropski parlament odobrio je budžet Evropske unije za 2020. godinu, pošto je dobio povećanje sredstava za klimu, istraživanje i za program Erazmus.

Evroposlanici su velikom većinom, 543 glasa za i 136 protiv, odobrili budžet koji je predstavio predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Posle tri nedelje teških pregovora Evropski parlament je uspeo da izdejstvuje 18. novembra od zemalja članica povećanje od 850 miliona evra u odnosu na predlog Evropske komisije za finansiranje borbe protiv klimatskog zagrevanja, digitalizacije i program Erazmus za mlade.

Prema ovom budžetu izdaci će iznositi 168,7 miljiardi evra, što je 1,5 odsto više nego 2019. godine. To je poslednji godišnji budžet pre usvajanja višegodišnjeg budžeta za 2021-2027 godinu.

Lajen: Otvorena vrata Zapadnom Balkanu

Sa 461 glasom “za”, 157 glasova “protiv” i 89 suzdržanih, Evropski parlament je podržao novi saziv Evropske komisije.

Nova predsednica Evropske komisije je Nemica Ursula fon der Lajen, a šef diplomatije EU Španac Žosep Borelj, a mandat je dobilo još 25 nominovanih komesara.

Prethodno je predsednica Ursula fon der Lajen predstavila Evropskom parlamentu svoj tim komesara, kao i program za narednih pet godina rada Komisije.

Kao prvi od fokusa nove Komisije Fon der Lajenova je navela proširenje EU na Zapadni Balkan. Ona je, predstavljajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU za Zapadni Balkan “ostaju otvorena”.

Dodala je da je zadovoljna što će iskusne diplomate kao što su novi šef diplomatije EU Žozep Borelj i komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji promovisati i štititi interese EU i podržati partnere EU.

Izvor: Beta, RTS

Foto: screenshot