Epl računari uskoro na popravku samo u ovlašćeni servis

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako Eplovi računari nikada nisu bili posebno jednostavni za servisiranje, to će uskoro postati još teže, skoro nemoguće, ukoliko niste zaposleni u nekom od ovlašćenih servisa.

Naime, internet stranica MacRumors otkrila je dokument koji je bio namenjen njihovim autorizovanim pružaocima usluga, piše portal Seebiz.

U dokumentu stoji kako će uskoro Epl zabraniti popravak iMaca Pro i MacBooka Pro 2018 neovlašćenim servisima.

Razlog tome je čip T2 koji, kako navode u Eplu, sadrži dosta sigurnosnih funkcija koje su od ključne važnosti kako za njih tako i za krajnjeg korisnika. Do sada je Eplove računare mogao da popravlja svaki iole veštiji serviser, ali ubuduće će to moći samo oni koji su zaposleni u nekom od ovlašćenih servisa, jer će im biti potreban poseban softver.

Reč je o softveru za dijagnostiku (Apple Service Toolkit 2 (AST 2) System Configuration Suite) za koji će biti neophodno pokrenuti na računaru posle popravke, kako bi softver potvrdio da je servis odrađen od strane ovlašćene osobe. U slučaju da serviser slučajno ili namerno propusti ovaj korak sistem neće biti funkcionalan, a popravak će se smatrati nepotpunim.

Kako piše portal Seebiz, za sada su tim dokumentom i odlukom “pogođena” samo dva uređaja, ali kako se ubuduće na tržištu budu pojavljivali novi modeli sa T2 ili novijim čipovima biće ih i više.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

Piše: T. K.