EU finаnsirа modernizаciju brodske prevodnice nа Đerdapu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija finansiraće projekat “Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1” čija je ukupna vrednost 28,5 miliona evra, saopštilo je danas Ministаrstvа grаđevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture.

Kako se navodi, Evropska unija će finansirati 40 odsto vrednosti radova, odnosno oko 11,5 miliona evra, dok će preostalih 60 odsto ili 17 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta Srbije u naredne tri godine.

“Srbija će novac za projekat dobiti iz programa ‘Connecting Europe Facility Fund’ koji predstavlja evropski mehanizam za podršku razvoju evropske transportne infrastrukture, namenjen pre svega članicama EU”, navodi Ministarstvo građevinarstva.

Kako se navodi, projekat će se realizovati od 2018. do 2020. godine, a radni vek hidroelektrane “Đerdap 1” biće produžen za 25 godina.

“Radovi će obuhvatiti zamenu kompletne elektro-hidrauličke i hidrauličko-mehaničke opreme i potrebne građevinske radove na brodskoj prevodnici”, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva dodaju da će modernizacija “brodske prevodnice omogućiti da se nastavi trend povećanja obima transporta robe Dunavom kroz Srbiju, koji je u prošloj godini dostigao 10,5 miliona tona, što je dva miliona tona više nego u 2015”.

Projekat “Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1” predložilo je Ministarstvo grаđevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay