EU izbori: „Poslanici znali da će biti ponovo izabrani i nisu ni prstom mrdnuli“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BEta/AP Francisco Seco

Na temelju delimičnih rezultata na izborima za Evropski parlament dve najjače stranke ostaju Evropska narodna partija sa 178 mandata, 38 manje nego dosad, i socijalisti sa 153 zastupnika, 34 manje nego u dosadašnjem sazivu.

Treća po snazi grupa su liberali zajedno sa zastupnicima sa liste francuskog predsednika Emanuela Makrona sa 109 mandata, 40 više nego dosad, javljaju agencije.

“Mala izlaznost, komplikovan i nerazumljiv sistem, slaba povezanost birača i ishoda, poslanici koji su znali da će biti ponovo izabrani, a da nisu ni prstom mrdnuli,” piše Politiko.

EU je potrošila desetine miliona evra pokušavajući da ubedi građane da glasaju, ali nije učinila ništa da pomogne milionima ljudi koji imaju problem sa vidom ili invaliditet, a koji se muče da dođu do propagandnih materijala i biračkih mesta, navodi „Politiko“.

U analizi, sajt nabraja i 12 osoba koji su najodgovorniji za takvo stanje a među prvima navodi bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola za koga podseća da je ujedinio Nemačku nakon 40 godina Hladnog rata i pokrenuo niz događaja koji su doveli do stvaranja jedinstvene valute EU, a kasnije i širenja EU na istok.

Izvor: Agencije

Foto: BEta/AP Francisco Seco