EU izdvaja 17 milijardi evra za svemirske programe

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropski parlament odobrio je predlog Evropske komisije da u sledećem dugoročnom razdoblju (2021-2027) Evropska unija izdvoji 16,9 milijardi evra za dalje osnaživanje uloge EU u oblasti istraživanja svemira.

Novi svemirski program EU predviđa veća ulaganja u aktivnosti na istraživanju, kao i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama, uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Evrope svemiru.

Naučnici i političari okupili su se u Briselu da bi usaglasili plan za istraživanje svemira koji će izvoditi agencija EU.

“Naš je plan jasan: održavati i nadograđivati postojeću infrastrukturu za ‘Galileja’ i ‘Kopernika’, povećati upotrebu svemirskih podataka, podsticati inovativna novoosnovana preduzeća koja čine privatni segment svemirskih letova i povećati sigurnost Evropljana”, rekla je evropska komesarka za unutrašnje tržište i industriju Elzbieta Bienkovska.

Kako je dodala, ta ambicija je pretvorena u konkretan program, tako da Evropa ostane svetski predvodnik u svemirskom sektoru.

Oko 200.000 stručnjaka zaposleno je u svemirskom sektoru Unije.

Zbog toga je ključno, smatraju poslanici, na svim nivoima podržavati razvoj naprednih veština u sektorima povezanim sa svemirom, te podržati aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja.

Evropska komisija je predložila da se sve postojeće i nove svemirske aktivnosti objedine u jedinstven program, čime će se programi “Galileo”, EGNOS i “Kopernik” spojiti u jedan program, pa će im se dodati dve nove inicijative, SSA i “Govsatcom”.

Na spisku misija i “svemirski bilijar”

Novac koji EU bude izdvojila, između ostalog, biće upotrebljen za “svemirski bilijar”.

Sa kolegama iz NASA tražimo projekat u okviru kojeg bi trebalo da odigramo bilijar u svemiru – da udarimo mali asteroid i vidimo kako bismo skrenuli sa putanje asteroid koji je krenuo ka Zemlji”, rekao je za Juro njuz Johan Ditrih Vorner, generalni direktor Evropske agencije za istraživanje svemira (ESA).

Izvor: RTS

Foto: Pixabay