EU nam poručuje: HITNA normalizacija odnosa sa Kosovom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iz Strategije EU za proširenje na zapadni Balkan, koja će biti predstavljena u Strazburu, izostavljeni su rokovi za ispunjenje pojedinih uslova na putu do članstva u EU, koji su bili precizirani u prethodnoj verziji dokumenta.

U slučaju Srbije, umesto 2019. godine koja je bila navedena kao rok za ispunjenje prelaznih merila u oblasti vladavine prava i za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, u novoj verziji piše da to treba da se učini „hitno“, prenose agencije koje su imale uvid u najnoviju verziju teksta.

Takođe, u prethodnoj verziji je stajalo da bi Srbija i Crna Gora, ako ispune sve potrebne uslove, mogle 2024. da potpišu pristupni sporazum. U novoj verziji se navodi da „pristupni sporazum može biti potpisan onda kada zaključe pregovore i nakon mišljenja Komisije, pristanka Evropskog parlamenta i odluke Saveta o primanju novih članica“.

Po navodima Hine, u novoj verziji Strategije promenjena je i formulcija koja se odnosi na rešavanje graničnih sporova tako što je, navodno na insistiranje Slovenije, iz teksta izbačeno da se u slučaju nemogućnosti da se granični sporovi reše bilateralno, arbitraža preda Međunarodnom sudu.

U Strategiji se navodi se da bi Srbija i Crna Gora „uz snažnu političku volju, sprovođenje reformi i nalaženje rešenja za sporove sa susedima, trebalo da budu spremne za članstvo do 2025“.

Komisija u Strategiji navodi i da sve zemlje zapadnog Balkana imaju priliku da napreduju na evropskom putu na temelju vlastitih zasluga i brzinom kojom budu ostvarivale reforme.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay