EU skinula Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbednih zemalja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ambasadori zemlja članica Evropske unije skinuli su Srbiju i Crnu Goru sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, na najmanje dve nedelje, objavio je Rojters.

Srbija i Crna Gora skinute sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemiološke situacije. Odluka će važiti najmanje dve nedelje, pošto će se o mogućnosti ponovnog otvaranja spoljnih granica EU za građane Srbije i Crne Gore razgovarati ponovo za 14 dana.

Uklanjanje Crne Gore i Srbije sa spiska bezbednih zemalja predložila je u ponedeljak kasno uveče Nemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

COREPER – telo koje priprema rad Saveta Evropske unije će u četvrtak dati predlog na glasanje. Procedura traje do petka i tada će odluka biti zvanična, ako se pozitivno izjasni većina zemalja članica EU.

Zvaničnici su ranije rekli da bi Crnu Goru i Srbiju trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Uvrštavanje SAD na listu bezbednih zemalja nije se čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona, prenosi Rojters.

Nakon uklanjanja Crne Gore i Srbije, na spisku će ostati 13 zemalja i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay