EU: Zapadnom Balkanu 410 mil. EUR za borbu protiv korone

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

EU mobiliše paket vredniji od 410 miliona evra preraspodeljene bilataralane finansijske pomoći za podršku Zapadnom Balkanu za vreme pandemije korona virusa, saopštila je Evropska komisija.

Od ukupne sume, 38 miliona evra je namenjeno za najhitnije potrebe nabavku medicinske i zaštitine opreme, a ostalo predstavlja kratkoročnu pomoć za podršku socijalno-ekonomskom razvoju u regionu.

Evropska komisija takođe će obezbediti neometani priliv osnovnih dobara proširenjem “zelenih koridora” na region.

Za hitne potrebe u zdravstvenom sektoru Srbiji od EU sleduje 15 miliona evra, BH sedam miliona, Kosovu pet, Albaniji i Severnoj Makedoniji po četiri i Crnoj Gori tri miliona evra.

Za podršku socijalno-ekonomskom razvoju za Srbiju je namenjeno 78,4 miliona evra, BiH 73,5 miliona, Kosovu 63 miliona, Severnoj Makedoniji 62 miliona, Crnoj Gori 50 miliona i Albaniji 46,7 miliona, preneo je EU info centar.

Navode se i primeri onoga što je EU već uradila za zemlje regiona u uslovima krize zbog COVID-19, uključujući finansiranje dva kargo aviona koja su donela 130 tona medicinske opreme u Srbiju, podelu 600 paketa pomoći za porodice Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kampanje radi podizanja svesti građana u uslovima epidemije.

Nove mere podrške EU Zapadnom Balkanu očekuju se narednih dana, navela je EK.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay