Evropske prodavnice pune lažne hrane

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prodavnice u Evropi pokazale su se pune otrovne i lažne hrane, nakon što je u okviru istrage Evropola zaplenjeno 3.600 tona neispravnih namirnica.

Istragom se bavio i Interpol, a pokvareno meso, hemijski obojena tunjevina, lažno mleko u prahu, otrovni jogurt ili rezanci sa boraksom i formalinom, neki su od proizvoda serviranih na tanjirima širom sveta.

Od decembra 2017. do marta ove godine, u 67 zemalja je zaplenjeno više od 3.620 tona i 9,7 miliona litara falsifikovane ili nestandardne hrane i pića, što je rezultat više od 41.000 provera sprovedenih u prodavnicama, na aerodromima u morskim lukama ili u fabrikama. Vrednost ove robe procenjena je na 55 miliona evra.

Rezultati akcije pokazuju šta se sve može uraditi kako bi se zaštitili kupci širom sveta udruženim snagama. To je pretanja koja zahteva mađunarodnu saradnju, rekao je Jari Liku, šef Evropskog centra za teški iorganizovani kriminal Evropola. Nakon četvoromesečne istrage uhapšeno je 749 ljudi, a Evropol nastavlja sa akcijama.

Belgija, Španija, Francuska…

Belgija je zatvorila svoju glavnu fabriku za preradu mesa, a supermarketi su povukli mesne proizvode sa rafova posle skandala sa trulim mesom. Optuženoj kompaniji ukinuta je dozvola za rad, pošto su provere pokazale potencijalni zdravstveni rizik u uzorcima mlevenog goveđeg mesa. Kontrolom su u mesu namenjenom ljudskoj ishrani nađeni delovi mesnog otpada i komadi trupa koji se koriste za ishranu životinja.

U Španiji su uhapšene četiri osobe, a zatvorena je fabrika koja je pakovala falsifikovano mleko za bebe namenjeno Kini. Oduzeto je osam tona tog „mleka“ u prahu, koje je nabavljeno u Poljskoj za jedan evro po kilogramu. Mleko u prahu nije bilo samo po sebi štetno, ali nema nikakve hranljive vrednosti neophodne za život beba.

U Francuskoj je zaplenjena kvarljiva roba i 60 litara goriva i sirovina namenjenih za ilegalno rudarstvo zlata.

Prevare sa tunjevinom

Riba je posebno istraživana u 11 zemalja i to je prvi put da je bio u pitanju ciljani proizvod. Nezakonite prakse uključuju korišćenje zamenskih vrsta riba, koje su lažno predstavljane kao sveže.

U ovom slučaju hemijski je tretirana farbama kako bi umesto na konzerviranje išla u prodaju kao sveža. Oduzeto je više od 51 tone ribe.

Akcija Interpola

Istim poslom se pozabavio i Interpol, koji je otkrio 50 kriminalnih mreža koje se bave prevarama s hranom. U Indoneziji su zaplenjenje velike količine lažnog alkohola, nakon što je 60 ljudi umrlo od trovanja. Sprečena je prodaja dve i po tone rezanaca „začinjenih“ formalinom.

Vijetnamske vlasti su zaplenile tonu i po monosodijum glutamata, vrlo otrovnog aditiva koji je „pojačavač ukusa“ za, inače, bezukusnu hranu. Nađeno je i deset tona rezanaca s boraksom.

U Rusiji je otkriveno 48 „podzemnih“ fabrika, uglavnom alkohola i duvana…

Izvor: Blic

Foto: Pixabay