Evropski nalog za hapšenje Todorića

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Agrokor

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je izdalo evropski nalog za hapšenje bivšeg predsednika Uprave Agrokora Ivice Todorića, protiv koga je određen istražni zatvor i pokrenuta istraga, a nedostupan je hrvatskom pravosuđu, prenosi Hina.

“Županijsko državno tužilaštvo u okviru preduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, u skladu sa Zakonom o pravosudnoj saradnji u kaznenim poslovima sa državama članicama Evropske unije, izdalo je evropski nalog za hapšenje protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina”, saopštila je portparolka tužilaštva Martina Mihordin.

Hina podseća da je istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, i 12-oro Agrokorovih menadžera, kao i revizora, pokrenuta zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 miliona kuna (152 miliona evra).

Podseća se da je tužilaštvo raspisalo u subotu poternicu za Todorićem, koji je u neđelju putem bloga poručio da će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se “suprotstavio zajedničkom zločinačkom poduhvatu dela političkih elita i njihovih pomoćnika”.

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ Andrej Plenković izjavio je da nema informacije gde se Todorić nalazi i da ne želi da komentariše pravosudni proces, ponovo odbacivši Todorićeve optužbe na račun hrvatske vlade.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: Agrokor