Fali 200 notara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Petnaestak mesta u Srbiji i dalje nema notarske kancelarije, iako su javni beležnici uvedeni u naš sistem pre pune četiri godine. U nekim većim gradovima ih ima, ali nedovoljno, pa su česte gužve.

Prema rečima predsednika Javnobeležničke komore Srbislava Cvejića, u zemlji ukupno radi 168, a predviđeno je 370 javnih beležnika. Znači, fale 202.

U manjim mestima javni beležnici ne žele da otvore kancelarije jer im se ne isplati. Čak trećinu bruto prihoda dajemo državi. Plaćamo četiri vrste poreza. A tamo gde ima malo posla, beležnici ne mogu da pokriju ni troškove. Ipak, u roku od narednih 10-15 dana očekujemo raspisivanje većeg konkursa, kaže Cvejić i dodaje da se tamo gde notara nema promet nepokretnosti overava u sudu, a saglasnosti u opštini.

U Šapcu bi trebalo da radi pet notara, ali ih na 120.000 stanovnika i 52 naseljena mesta ima samo tri. Na overu „ozbiljnijih“ dokumenata čeka se i po dva-tri meseca. U šabačkom Osnovnom sudu, uprkos gužvama, overe se odnedavno više ne rade, ali je ova praksa ostala u sudskim jedinicama u Bogatiću, Vladimircima i Koceljevi. Iako je propisano da tamo radi po jedan beležnik, njih uopšte nema.

I u Loznici, koja pokriva manje, ali zahtevno područje zbog granice sa BiH, rade tek dva notara. U Krupnju i Ljuboviji nema nijednog.

U Nišu ove poslove obavljaju samo četiri kancelarije, mada bi na osnovu broja stanovnika trebalo da ih bude 10. Oni su zaduženi i za stanovnike Gadžinog Hana, Doljevca, Merošine i Ražnja, koji mogu da biraju da li će poslove završiti kod njih ili u sudu.

U devet opština Zlatiborskog upravnog okruga, javnih beležnika ima samo u većim gradovima. Užice, sa oko 70.000 stanovnika, ima dve javnobeležničke kancelarije, a Požega, Bajina Bašta, Priboj, Prijepolje i Ivanjica po jednu. Žitelji Kosjerića, Arilja i Nove Varoši nemaju notara.

U Vojvodini je situacija daleko bolja. U Novom Sadu, na primer, radi 10 javnih beležnika, a u Bačkoj Palanci, Beočinu, Bečeju, Vrbasu, Žablju, Srbobranu, Sremskim Karlovcima i Temerinu po jedan.

Overu potpisa, raznih saglasnosti i kopija dokumenata beležnici naplaćuju 360 dinara (sa PDV), dok kod overe kupoprodajnih ugovora cena zavisi od vrednosti nekretnine. Notari besplatno overavaju dokumenta koja su u vezi sa penzijskim i invalidskim osiguranjem, prilikom prvog upisa u školu ili fakultet i za socijalna davanja.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. jasna

    Nesposobnost da se uredi da sistem funkcioniše za gradjane,
    prethodna overa u MZ i gradskim upravama je funkcionisala i
    nije bilo čekanja, svakodnevno se sve realizovalo. Sada je skuplje,
    a ne isplati se. Nelogično.