“FANTOMSKE” organizacije dobijaju NOVAC za projekte

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na javnom gradskom konkursu u Novom Sadu, ovogodišnjoj omladinskoj prestonici Evrope, novac za projekte u oblasti omladinskog sektora dobilo je više organizacija koje postoje samo u evidenciji APR. Nemaju svoje internet stranice, profile na društvenim mrežama, niti naznačene aktivnosti.

Takvih primera ima i na pokrajinskim konkursima, gde je novac dodeljen udruženjima osnovanim svega sedam dana pre isteka roka za prijavljivanje.

U godini kada je omladinska prestonica Evrope, Novi Sad je za projekte od javnog interesa iz omladinskog sektora izdvojio 20 miliona dinara. Pojedinačno, stotinak udruženja dobilo je između 70 i 310.000 dinara, kaže novinarka Radija 021 Gorica Nikolin.

“Ja kao novinarka koja se bavi lokalom, nisam čula za 50 odsto tih organizacija”, ističe. Njeno istraživanje pokazalo je da čak trećina njih, izuzev u evidenciji APR, faktički ne postoji.

“To su organizacije koje mi nazivamo fantomskim zato što su nepostojeće na internetu, u pretragama. Nikakve aktivnosti njihove nisu poznate. Poruka je velika, a to je – zaista ne morate da postojite da biste dobili novac”, kaže Nikolin.

“Ako ti nemaš svoju stranicu, ako nemaš svoj sajt, ako nemaš bilo kakav trag elektronski o bilo kakvoj vašoj aktivnosti, to znači da vaši kapaciteti treba da se ocene sa nulom”, smatra Dane Pribić iz Centra za razvoj demokratskog društva Europolisa.

Na pokrajinskom nivou, za podršku sprovođenju omladinske politike, 11 miliona dinara raspoređeno je na 58 organizacija. Uključujući i one osnovane svega osam dana pre isteka roka za prijavljivanje. Dve pančevačke organizacije registrovane su istog dana, na istoj adresi i sa istim ciljevima. A iza njih stoje majka i ćerka.

Teodora Momčilović Kostić iz Omladinske organizacije “Mladi za mlade 013” objašnjava, međutim, da je udruženje trebalo da bude osnovano jedno mesec, dva ranije. “Ali ja nisam stigla jer dvoje male dece imam. I eto, uz malo sreće, prošla sam konkurs, ne znam ni ja sama kako, verujte”, kaže Momčilović Kostić.

Upitana da li je druga organizacija – “Ruka ruci 013” – organizacija njene majke, Momčilović Kostić potvrđuje: “Jeste, da, to smo isto zajedno pravile majka i ja.”

Dodaje da nisu politički aktivne, a da su projekte pisale iz hobija. Po kojim su kriterijumima ove organizacije bez referenci i prethodnog iskustva, dobile novac, nisu nam odgovorili u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, dok prvi čovek Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže – proveriće.

“To je sasvim sigurno presedan i nešto što bez uvida u taj predmet ne mogu da vam objasnim. Ono što je jasno jeste da kriterijumi po kojim neko može da dobije sredstva moraju biti vezani pre svega za kvalitet rada udruženja”, poručuje Mirović.

Izvor: N1

Foto: Pixabay