Finansijski forenzičari u akciji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Milan Obradović

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da primena novog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i terorizma predstavlja udar na visoku i sitnu korupciju na svim nivoima u javnom i privatnom sektoru u Srbiji.

Ona je za RTS kazala da taj zakon donosi potpuno novu organizaciju i specijalizaciju tužilaštava i sudova.

Navela je da su specijalizovani tužioci za borbu protiv korupcije, njih 44, kao i šest finansijskih forenzičara raspoređeni u četiri regionalna odeljenja viših javnih tužilaštava u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu i Nišu.

“Posebna odeljenja viših javnih tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu baviće se koruptivnim delima u kojima imovinska vrednost ne prelazi 200 miliona dinara a iznad Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu”, objašnjava ministarka pravde.

Nela Kuburović kazala je da su u ta četiri odeljenja angažovani finansijski forenzičari koji će pomagati tužiocima u istrazi.

“Zadatak finansijskih forenzičara je da svojim znanjem pomognu tužiocima u istrazi, prikupljanju dokaza i njihovom predstavljanju pred sudom”, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, suština Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma je ubrzavanje procesa.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Milan Obradović