Francuska KUPUJE od Kine više od MILIJARDU maski

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Francuska je naručila “više od jedne milijarde” zaštitnih maski od Kine, kako bi se još bolje suočila sa pandemijom korona virusa, izjavio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

“Više od jedne milijarde maski je naručeno iz Francuske i inostranstva za naredne nedelje i naredne mesece. Uspostavljen je vazdušni most između Francuske i Kine kako bi se olakšao ulazak maski u našu teritoriju”, rekao je Veran i dodao da je Francuskoj nedeljno potrebno oko 40 miliona maski.

Prema njegovim rečima, Francuska nedeljno proizvodi osam miliona maski, a zalihe nisu neograničene.

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da postoji i drugi način da se odgovori velikoj potrebi za maskama, a to je proizvodnja novih maski za specifične upotrebe. Takve maske bi mogli da koriste oni koji ne pripadaju medicinskom osoblju.

Preminulo više od 2.300 Francuza

Od korona virusa u Francuskoj je u poslednja 24 sata preminulo 319 osoba tako da je broj smrtnih slučajeva porastao na 2.314 od početka pandemije.

Prema poslednjem bilansu, više od 37.000 osoba je zaraženo, od kojih je polovina hospitalizovano, a od tog broja 4.273 je na reanimaciji. Izlečeno je 5.700 ljudi.

Broj mrtvih se odnosi samo na pacijente preminule u bolnicama, tako da se tačan broj smrtnih slučajeva od korona virusa još ne zna.

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je u petak da se dvonedeljni karantin stanovništva započet 17. marta produžava do 15. aprila i dodao da će biti primenjene iste mere.

Oko 67 miliona Francuza pozvano je 17. marta da ne izlazi iz svojih domova, a ukoliko to moraju, može samo u izuzetnim prilikama za nabavku hrane i iz zdravstvenih razloga.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta, BIZLife

Foto: Pixabay