Francuska: „Naslućuje se front protiv Nacionalnog fronta“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Christophe Ena

Nakon 89,7 odsto prebrojanih glasova izvesno je da će u drugom krugu izbora za predsednika Francuske, biti centrista Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen.

Već sada pojavljuju se prve prognoze drugog kruga izbora koja govore da Le Pen u njemu ima male i gotovo nikakve šanse. Dva instituta kažu da bi kandidat centra Emanuel Makron ubedljivo pobedio protivnicu ekstremne desnice Marin Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora koji je zakazan za 7. maj.

Institut Ipsos Sopra Steria je naveo bi Makron osvojio 62 odsto a Marin Le Pen 38 odsto glasova, dok je institut Haris interaktiv naveo je da bi kandidat centra dobio 64 odsto, a predsednica Nacionalnog fronta oko 36 odsto.

Slično misli i dopisnica Politike iz Pariza Ana Otašević koja je za N1 rekla da su šanse za uspeh Le Penove u drugom krugu male jer je u Francuskoj „dovoljno jak strah od Nacionalnog fronta“.

Ona kaže da su prve reakcije na izbore u Francuskoj takve da se govori o zemljotresu na političkoj sceni, „jer su u prvom krugu već zbrisane dve dosad glavne političke snage u Francuskoj i dodaje da su kandidati tradicionalnih partija pozvali pristalice da glasaju za Makrona u drugom krugu.

„Naslućuje se front protiv Nacionalnog fronta“, kaže ona.

Rezultati izbora imali su uticaja na svetske berze, pa je tako evro danas ojačao.

Vrednost evra je u jednom trenutku skočila na 1,09 dolara, najviše od novembra, sa 1,0726, koliko je bio u Njujorku u petak. U trenutku otvaranja berzi u Aziji evro je bio 1,0846 dolara.

Investitori širom sveta pratili su izbore strahujući da bi talas populizma, posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, mogao da dovede i do pobede antievropske kandidatkinje i time dovede u pitanje budućnost Unije.

Evro je ojačao i u odnosu na jen, sa 117,07 na 119,40.

Izvor: BIZLife/Beta/N1

Foto: Beta/AP Christophe Ena