Francuski službenici protiv 120.000 otkaza

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Širom Francuske štrajkuju i protestuju železničari i državni službenici zbog najavljenog ukidanja 120.000 radnih mesta u javnim službama.

Agencija Frans pres je ocenila da da protesti predstavljaju veliki test za predsednika Emanuela Makrona koji je na vlasti od maja 2017.

Pored protesta u Parizu na kojem se okupilo nekoliko hiljada ljudi, najavljeno je jš 180 širom Francuske.

U Parizu, gde je nekoliko desetina srednjih škola zatvoreno, izbili su sukobi između mladih demonstranata i policajaca, koji su koristili suzavac. Sukoba je bilo i u Renu i Nantu.

Železničari se bune protiv toga da se Francuska železnica (SNCF) pretvori u akcionarsko društvo i da novozaposleni nemaju zaštićena radna mesta. Mnogi to smatraju korakom ka privatizaciji.

Na aerodromima je po nalogu francuskog civilnog vazduhoplovstva smanjen broj letova zbog štrajka. U Parizu funkcioniše metro dok je ostali železnički saobraćaj poremećen.

Vlada je još prosle godine najavila ukidanje 120.000 radnih mesta u javnim službama i u oktobru su organizovani prvi protesti.

Makron je ukidanje radnih mesta u javnim službama objasnio potrebom da se deficit budžeta vratio na evropske norme od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Izvor: Beta, Agencije

Foto: screenshot