Gagarin odlazi, ali će da se vrati lepši i dostojniji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Twitter screenshot

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić najavio je da će nedavno postavljeni spomenik sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu u Novom Beograda biti uklonjen i da će umesto njega biti napravljen nov, na čiji izgled će dati saglasnost sve nadležne institucije.

“Gagarin će u Beogradu imati obeležje dostojno doprinosa koji je dao čovečanstvu”, naveo je Vesić u saopštenju.

Saopštenje je izdato posle negativnih komentara u javnosti o izgledu spomenika Gagarinu, u ulici koja nosi njegovo ime.

Vesić je naveo da se sastao s predstavnicima “Karić fondacije”, koji su dali ideju da se napravi spomenik i dali novac za to.

Na sastanku je konstatovano je da prilikom projektovanja spomenika nisu ispunjeni zahtevi “Karić fondacije” kao naručioca, i da u proces odobravanja izgleda spomenika nisu bili uključeni ni Grad Beograd, ni Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, ni Ministarstvo kulture Srbije.

“Zato će postojeća bista i postament biti uklonjeni kako bi bilo izrađeno i postavljeno novo obeležje, na čiji izgled će prethodno dati saglasnost sve nadležne institucije, a pre svih Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Sekretarijat za urbanizam grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije”, rekao je Vesić.

 

Izvor: Beta

Foto: Twitter screenshot