GLAS RAZUMA: Samo pažljivo sa rastom plata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Logo

Povećanje plata u javnom sektoru u Srbiji u narednih godinu-dve ne bi trebalo da bude veće od  rasta bruto damaćeg proizvoda (BDP) tako da se ukupna masa zarada održava na nivou koji je sada uspostavljen, izjavio je danas viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović.

„To bi trebalo da bude ekonomska politika koju bi na srednj i rok vodila Vlada Srbije“, kazao je Šestović u Beogradu na predstavljanju ekonosmog izvaštaja Svetske banke za Zapadni Balkan.

Kako je istakao, fond zarada u javnom sektoru u prva dva meseca 2018. nominalno je bio veći za 11,8 odsto nego u istom periodu 2017. godine, odnosno taj fond je na svim novoima države bio 7,9 milijardi dinara.

Rast penzija je, po rečima Šestovića, u tom periodu bio četiri odsto, što je 3,3 milijarde dinara više nego 2017.

„To će imati uticaj na ekonomski rast jer je učešće države u ukupnoj potrošnji stanovništva dosta veliko“, kazao je Šestović i dodao da može da nastane problem zato što se potrošnja stanovništva uglavnom odrazi na uvoz jer se kupuje roba široke potršnje i povećava deficit tekućih transakcija.

On je naveo da je deficit tekućih transakacija povećan sa 3,1 odsto BDP-a, koliko je iznosio 2016. godine, na 5,7 odsto u 2017. što je pokazatelj bržeg rasta uvoza nego izvoza, iako je i izvoz imao veliku stopu rasta od 11 odsto.

„To je jedan od najvećih rizika za Srbiju koja ima visok nivo spoljneg duga“, kazao je Šestović.

Izvor: Beta

Foto: Logo