Građanima stiže SMS: Situacija je dramatična, ostanite kod kuće

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Mnogim građanima Srbije stigla je na mobilni telefon SMS poruka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće.

“Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće”, navodi se u poruci.

Prema podacima od 15 časova, u Srbiji je registrovano ukupno 900 zaraženih koronavirusom, a od bolesti COVID-19 preminule su 23 osobe, od kojih sedam u prethodnom danu.

Epidemiolog doktor Predrag Kon potvrdio su svih sedam preminulih pacijenata muškarci.

Kon i Nestorović, ipak, optimisti

Kon je izjavio i da i pored činjenice da je u prethodna 24 časa u Srbiji zabeležen do sada najveći broj smrtnih slučajeva u vezi sa korona virusom, trenutna situacija u vezi sa širenjem epidemije “ipak nije tako loša”.

“Nalazimo se u 26. danu, još dva dana i izlazimo iz četvrte nedelje. I dalje doživljavam da smo puno uradili u usporavanju toka epidemije, situacija ipak nije tako loša”, kazao je Kon.

I pulmolog dr Branislav Nestorović je optimista.

“Kada gledate zemlje koje se graniče sa Italijom, one imaju mnogo bolju sliku od Italije, a mi smo još dalje, druga linija fronta. Naše brojke su mnogo male u odnosu na Italiju”, rekao je Nestorović.

Prema rečima doktora Kona, policijski čas od 24 sata ima smisla kada situacija više ne može kontrolisati.

“To je poslednja slamka spasa. Ne mislim da smo baš u takvoj situaciji, ako dve nedelje nema kontakata, nema prostora da virus da preživi”, rekao je on.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: BIZLife, RTS, Agencije

Foto: screenshot