Grčka obećava povratak na tržište uprkos svađi s kreditorima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Premijer Aleksis Cipras je obećao je da će vratiti Grčku na međunarodno tržište obveznica 2017. godine, uprkos kašnjenju u razmatranje grčkih mera kojima je uslovljena strana kreditna pomoć, i bez obzira na prepirku s kreditorima oko božićnog socijalnog programa koji je uveo.

Cipras je u četvrtak izjavio da će popuštanje hroničnih fiskalnih problema vratiti Grčku na tržište i to tek po drugi put od 2010. godine, kada je prvi put zatražila međunarodnu finansijsku pomoć.

“Sada su na mestu osnovni elementi da bi Grčka bila na putu za samostalan pristup tržištu 2017. godine”, rekao je Cipras na jednom skupu u Atini u organizaciji Evropske investicione banke.

Grčka je sada u trećem programu pomoći koji plaćaju njeni partneri u evrozoni koju čini 19 zemalja, a prati ga Međunarodni monetarni fond. Ali, najnovija revizija sprovodjenja tog programa je odložena zbog neslaganja oko reformi propisa o radu i ciljanog budžetskog suficita.

To kašnjenje može da odloži buduće isplate pomoći i povredi šanse Atine da se pridruži programu Evropske centralne banke za podršku kupovini obveznica.

Ciprasova vlada je u sporu s kreditorima zbog odluke ovog meseca da penzionerima s malim primanjima isplati dodatni božićni bonus i da odloži povećanje poreza na dodatu vrednost na ostrvima pogođenim izbegličkom krizom.

Kao odgovor, kreditori su stavili van snage mere za olakšavanje uslova otplate duga.

U Grčkoj je siromaštvo dramatično poraslo od početka finansijske krize, uz skoro četvrtinu radne snage bez posla i bez socijalne pomoći države.

Božićna isplata se daje pred još jedno smanjenje penzija koje će stupiti na snagu iduće godine. Hiljade starijih Grka čekale su u redu ispred banaka u četvrtak da bi unovčile svoje čekove.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay