Grčka u stvari profitira od izbeglica?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Grčka ekonomija, potpuno neočekivano, mogla bi da profitira od talasa izbeglica koji dolaze u tu zemlju.

U poslednjih šest godina desetine hiljada izbeglica, preko Egejskog mora, stižu u Grčku i to se smatralo velikim opterećenjem za ekonomiju, ali analiza pokazuje da bi uticaj na BDP mogao biti pozitivan, ili u najgorem slučaju neutralan, javlja Blumberg, a prenosi Index.hr.

Hiljade ljudi iz međunarodnih i nevladinih organizacija, od inženjera do socijalnih radnika angažovane su na poslovima zbrinjavanja 60 hiljada izbeglica, koliko ih konstantno boravi u Grčkoj.

Evropska unija odobrila je ove godine Grčkoj 200 miliona evra za finansiranje projekata vezanih za izbeglice. Iako se to ne čini kao preterano veliki iznos, u uslovima štednje pomaže ekonomiji. Za poređenje, ukupna budžetska potrošnja za investicije iznosi svega 700 miliona evra.

Prema procenama, grčki BDP mogao bi od toga da profitira do 0,3 postotna boda. Neto teret izbegličke krize, za grčke poreske obveznike, kada se uračuna pomoć primljena iz inostanstva iznosi 54 miliona evra, što je 0,03 posto BDP-a.

Izbeglički talas nije naštetio ni turizmu. Prihodi od turizma i broj turista u konstantnom su porastu, pa je tako prihod od turizma 2012. godine iznosio 10 milijardi evra, dok će ove godine dosegnuti 14 milijardi evra.

Izvor: Index.hr

Foto: Beta/AP