„Green Book“ dobio Oskara za najbolji film (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Chris Pizzello InvisionAP

Film „Green Book“ (Zelena knjiga) reditelja Pitera Farelija osvojio je rano jutros u Los Anđelesu Oskara za najbolji film na 91. ceremoniji dodela nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke.

Film je urađen po istinitoj priči i govori o odnosu Afromaeričkog klasičnog i džez pijasniste Dona Širlija i njegovog vozača i telohranitelja Tonija Valelonga. Radnja je smeštena 60-tih godina u Americi, a film je na dodeli Oskara u Dolbi teatru simbolično predstavio legendarni američki kongresmen i aktivista za ljudska prava Džon Luis, prijatelj dr Martina Lutera Kinga.

U toj kategoriji bili su nominovani „A Star Is Born“ (Zvezda je rodjena), „BlacKkKlansman“, „Black Panther“ (Crni panter), „Bohemian Rhapsody“ (Boemska rapsodija) i „The Favourite“ (Miljenica).

U najvažnijim kategorijama, Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Rami Malek za odigranu ulogu Fredija Merkjurija u „Boemskoj rapsodiji“, a britanska glumica Olivija Kolman dobila je Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu u filmu „Miljenica“ za portret britanske kraljice Ane.

Alfonso Kuaron najbolji je režiser, a njegov meksički film „Roma“, iza kojeg stoji Netfliks, najbolji je film neengleskog govorno područja, a Oskara je dobio i za najbolju fotografiju.

Jedan od najupečatljivijih događaja ovogodišnje dodele je bio nastup Lejdi Gage i Bredlija Kupera pesme „Shallow“, koja je dobila Oskara za najbolju pesmu.


Izvor: Agencije

Foto: Beta/Chris Pizzello InvisionAP