Greta i Tramp GLAVNE ZVEZDE prvog dana u Davosu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Photo Paul White, Evan Vucci

Prvi dan rada Svetskog ekonomskog foruma u Davosu obeležili su aktivistkinja Greta Tunberg i predsednik SAD Donald Tramp.

Tinejdžerka iz Švedske prvo se pojavila na panelu sa mladim aktivistima iz raznih delova sveta. Tunberg je između ostalog navela da borba protiv klimatskih promena zahteva više od opšte svesti.

“Ovo je samo početak. Bez tretiranja ovog pitanja kao prave krize, ne možemo rešiti problem”, rekla je ona, zaključila da svi treba više da slušaju šta nauka kaže o klimatskim promenama i grejanju planete.“

Drugi put Tunberg je otvorila panel o klimatskim promenama gde je ponovila svoju glavnu poruku sa prošlogodišnjeg Foruma.

AP Photo/Michael Probst

“Naša kuća i dalje gori, a vaša pasivnost raspiruje požar”.

Tunbergova je pozvala da se odmah obustavi eskploatacija nafte i gasa. Aktiviste za borbu protiv globalnog zagrevanja, Tunbergova je nazvala “pesimističnim”, svetske lidere optužila da daju “prazna obećanja”.

“Kažete da deca ne treba da brinu, da budu pesimitična, a onda, ništa, tišina”.

Tunbergova je ranije pozvala svet da sluša šta mladi aktivisti imaju da kažu.

“Nauka i glas mladih nisu u centru pažnje, a trebalo bi da budu”, poručila je Tunbergova.

Amerika cveta

Predsednik SAD Donald Tramp pokušao je u Davosu da svetsku ekonomsku zajednicu uveri u spektakularne rezultate američke privrede.

Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

On je u obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu podsetio da je pre dve godine na istom mestu najavio veliki povratak Amerike.

“Danas sam ponosan jer mogu da kažem da su SAD usred ekonomskog procvata kakav svet nikada ranije nije video”, rekao je on, obrativši se samo nekoliko sati pre nastavka suđenja u Senatu povodom njegovog opoziva.

Najavio je da će se SAD pridružiti inicijativi za sađenje milijarde stabala širom sveta, ali je većinu svog govora proveo naglašavajući da je njegov mandat na mestu predsednika SAD doprineo poboljšanju američke ekonomije, piše novinska agencija AP.

“Amerika napreduje. Amerika cveta i da, Amerika opet pobeđuje kao nikada do sada”, rekao je Tramp, a govorio je i o rekordno niskoj nezaposlenosti u SAD.

Izvor: BIZLife, Agencije

Foto: Beta/AP Photo Paul White, Evan Vucci