Gutereš novi generalni sekretar UN

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: UNfeed

Portugalac Antonio Gutereš novi je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, saopštio je posle sednice tog tela ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš dobio je podršku članica Saveta bezbednosti UN u izboru za novog generalnog sekretara UN.

Gutereš će tako najverovatnije biti novi generalni sekretar UN, iako je po pravilu rotacije to mesto trebalo da dobije istočna Evropa.

Kandidat Srbije za novog generalnog sekretara UN Vuk Jeremić čestitao je Guterešu izbor na tu dužnost.
vuk-jeremicJeremić koji je u današnjem glasanju zauzeo treće mesto, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima, dodajući da su oni doprineli poboljšanju imidža Srbije.

“Mislim da imamo razloga da budemo ponosni našim rezultatom u trci za najvišu poziciju u međunarodnim odnosima – drugim mestom u svetu, a na čelu istočnoevropske grupe.

Verujem da je to daleko bolji učinak od onog koji su nam mnogi predviđali i da smo time napravili značajan doprinos podizanju vidljivosti i ugleda naše zemlje”, rekao je Jeremić.

Današnje, šesto neformalno glasanje za novog generalnog sekretara UN bilo je ključno, jer su stalne članice Saveta bezbednosti prvi put glasale na obojenim listićima, što znači da njihovo neodobravanje znači veto.

Bivši portugalski premijer je od 15 članica Saveta bezbednosti dobio 13 ohrabrujućih glasova i dva udržana od kojih je jedan od zemlje s pravom veta.

Izvor: Novosti, Agencije

Foto: UNfeed