HAG: Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Haški tribunal ga je osudio zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH 1992-1995.

Mladić je prethodno udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka. Izricanje presude obeležla je i duža pauza tokom koje je Mladiću pozlilo, te mu je meren krvni pritisak.

General Mladić (75) proglašen je krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Muslimana iz Srebrenice; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce “plavih šlemova” UN, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo “nasilno i trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorije BiH na koje su Srbi polagali pravo”.

General Mladić nije u sudnici dočekao izricanje kazne, pošto ga je raspravno veće, sredinom zasedanja, udaljilo zato što se nije povinovao nalogu sudije Orija da sedne i ne govori glasno, pošto je dovikivao da sudija “čita laži”.

 

Izvor: Beta

Foto: Screenshot