Han: “Berlin plus” nije zamena za članstvo u EU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, Miloš Miškov

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johanes Han izjavio je danas da novi nemački plan za Zapadni Balkan “Berlin plus” nije zamena za članstvo u EU.

“To nije zamena. To samo pokazuje posvećenost država članica, posebno Nemačke da investira u region”, rekao je Han na konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je kazao i da bi voleo da to ne ostane samo na ideji, već da se nađu sredstva za finansiranje tog plana.

“Važno je usmeriti na pravi način investicije u pravom smeru kako se ne bi razudile u različitim pravcima”, dodao je Han.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel predstavio je početkom juna novi plan za Zapadni Balkan agendu “Berlin plus” kao dodatni podsticaj Berlinskom procesu sa ciljem da se od regiona napravi atraktivan ekonomski prostor a lokalnom stanovništvu donese vidljivi boljitak.

Han je ocenio da “Srbija ima ključnu ulogu u regionu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne, ali ona je najveća zemlja u regionu i ima posebnu vrstu odgovornosti koju uzima za ozbiljno”.

Komesar za proširenje je naveo da evropska perspektiva nema alternativu i da mu je drago da vidi da je Srbija dosta napredovala (u evropskim integracijama).

“Nadam se da ćemo otvoriti dva nova poglavlja za neki dan na sledećem sastanku u Briselu i nastavićemo sa otvaranjem novih poglavlja tokom ove godine”, kazao je Han.

Izvor: Beta

Foto: Beta, Miloš Miškov