Han za finansijsku podršku medijima u regionu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Miloš Miškov

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je da se medijima na Zapadnom Balkanu pomogne konkretnom finansijskom podrškom.

Strategija EU za Zapadni Balkan stvorila je novu dinamiku u evropskoj perspektivi regiona i proces proširenja je „dobio novi pozitivan zamah“ ali to, nažalost, nije slučaj i na planu slobode medija, konstatovao je Han, otvarajući u Skoplju konferenciju „EU-Zapadni Balkan: Dani medija“ zajedno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i predstavnikom OSCE za slobodu medija Arlemom Dezirom.

Govoreći o ekonomskom položaju medija, Han je ukazao na potrebu da se medijima na Zapadnom Balkanu pomogne konkrentom finansijskom podrškom.

„Jasno je da treba da uložimo više rada, misli i konkretne finansije podrške u stvaranje novih i održivih poslovnih modela i ohrabrivanje inovativnih medijskih startapova“, rekao je Han.

Evropski komesar je poručio da za slobodu medija i zaštitu novinara nisu dovoljni samo zakoni, već i efikasno i nezavisno sudstvo koje će omogućiti da se ti zakoni sprovode.

Izvor: N1

Foto: Beta/Miloš Miškov