Hapšenja u CIP, a direktor niti zna, niti može da veruje

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović izjavio je za portal Insajder da ne zna ništa o dešavanjima zbog kojih su uhapšeni njegov zamenik i dva predstavnika državnog instituta na čijem je čelu.

„Bio je moj projektant, pa sam ga uzeo za pomoćnika, a zatim postavio za zamenika. Sve drugo što se desilo niti znam, niti sam znao, niti mogu da verujem. I nemam nikakve druge informacije“, rekao je Ignjatović i dodao da ga je smenio.

Insajder je podsetio da su 2. marta uhapšeni zamenik generalnog direktora Instituta CIP i još četiri osobe, zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina uticajem, odnosno da su primali mito prilikom angažovanja podizvođačke firme u okviru projekta izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti.

Precizirano je da su uhapšena dva predstavnika CIP, vlasnik preduzeća Vodogradnja iz Vranja i direktor ogranka turske kompanije Tašjapi u Srbiji.

Kako je objašnjeno u saopštenju Tužilaštva, službenici CIP i direktor firme Tašjapi, čija imena nisu saopštena već samo inicijali, osumnjičeni su da su tražili od vlasnika preduzeća Vodogranja 20.000 evra da bi ga angažovali za podizvođača.

Milutin Ignjatović u izjavi za Inasjder je naveo da što se tiče posla CIP nakon hapšenja, problem ne postoji, jer greška nije napravljena u projektima. „CIP ne odlučuje koga će neka firma da uzme za podizvođača“, kazao je Ignjatović.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je glavni izvođač „grubih radova“, preduzeće Tašjapi, zaključilo ugovor s preduzećem Vodogradnja kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom.

U saopštenju se navodi i da su službenici CIP od takođe osumnjičenog vlasnika Vodogradnje zahtevali novac kako bi uticali na druga službena lica u CIP da tokom nadzora na terenu, ne evidentiraju eventualne propuste u kvalitetu betona i izvedenih radova.

CIP je zadužen za nadzor, a tursko preduzeće Tajsapi glavni je izvođač na projektu gradnje stanova, koje će po ceni ispod tržišne moći da kupe pripadnici službi bezbednosti.

Ministarka građevinarstva, sobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera povodom tog slučaja, kazala da je to bruka za CIP i da su nadležni dobro reagovali.

Ona je rekla da će ugovor i sve ostalo biti preispitano ako nadležne službe utvrde da je to potrebno, prenosi Insajder.

Izvor: Beta, Insajder