X
  • English
X

Poslovne vesti, Vesti dana

Haradinaj glat odbio Mogerini da povuče takse

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Konferencija za novinare čelnika Evropske komisije, Federike Mogerini i Johanesa Hana, s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem u Briselu, otkazana je pošto je Haradinaj grubo odbio predlog EU da se povuče stopostotna carina na uvoz robe iz Srbije i BiH.

To su rekli novinarima izvori Saveta ministara EU u Briselu na završetku zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo.

Sam sastanak, prema ovim izvorima, počeo je bez formalnih pozdrava i rukovanja u sasvim suženom sastavu i potom je nastavljena sednica Saveta u prisustvu svih učesnika.

Zvaničnici Evropske komisije su najavili da će o ishodu zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo biti izdato saopštenje.

Dopisnik RTK iz Brisela je preneo da je do otkazivanja došlo zbog atmosfere tokom susreta i zbog negativnog odgovora kosovske strane na zahteve EU da ukine taksu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH.

RTK javlja da je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić kazala da je to dogovor obeju strana, što je u izjavi za RTK odbacio Haradinaj rekavši da o razlozima otkazivanja konferencije treba pitati kancelariju Mogerini.

Ovo je drugi put da je otkazana konferencija za novinare najavljena posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo. Oba puta na čelu kosovske delegacije je bio Haradinaj.

Evropska unija je ponovo insistirala na ukidanju jednostranih tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Povezane vesti

Izvor: Agencije

Foto: screenshot