HIT VIDEO U HRVATSKOJ: Državni sekretar podneo ostavku pred ministarkom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu demografije Marin Strmota podneo je ostavku pred resornom ministarkom, usred konferencije za novinare na kojoj su predstavljene demografske mere koje je nazvao neozbiljnim i „velikim folklorom“.

Strmota je ostavku podneo pred ministarkom Nadom Murganić, koja je nekoliko minuta ranije predstavila zaključke sa sednice za demografsku revitalizaciju Hrvatske koju je vodio premijer Andrej Plenković.

Na novinarsku konstataciju da su mere koje je predstavila Murganić već predstavljene pre tri meseca, Strmota je neočekivano odgovorio da je to tačno i da se slaže s novinarima.

„Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri meseca u vladi, kao demograf i mladi čovek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mesto državnog sekretara“, rekao je Strmota.

On je ocenio da „država izumire“ i dodao da je stanje najgore od kada zemlja postoji.

„Pričati ovako neozbiljno o tome… Ja kao mladi čovek, građanin Hrvatske, otac dvoje dece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne verujem da će se išta rešiti ovakvim pristupom“, rekao je vidno potresen Strmota, zahvalio se novinarima i potom napustio dvoranu.

Ministarka Murganić rekla je novinarima da nije znala za ostavku i ocenila da je reč „o nestrpljenju jednog mladog čoveka, jednog naučnika“.

Ona je dodala da statistika nije povoljna, ali da nepovoljna kretanja nisu nastala za vreme ove vlade.

Strmota je u svom resoru bio zadužen za demografiju. Na tom mestu je proveo godinu i četiri meseca, a kako piše Index, mesečna plata mu je bila oko 2.150 evra. Ovaj 32-godišnjak je po struci doktor nauka.

Izvor: Beta, Index

Foto: screenshot