Hitrou dobija treću pistu posle decenija istraživanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Britanski parlament odobrio je plan za izgradnju treće piste na londonskom aerodromu Hitrou (Heathrow), jednom od najvećih u svetu.

Nakon nekoliko sati rasprave o projektu vrednom 14 milijardi britanskih funti (oko 15,9 milijardi evra), za predlog glasalo je 415 poslanika Donjeg doma parlamenta, dok je 119 bilo protiv.

Odluka je doneta posle decenija istraživanja i rasprava o načinima za proširenje kapaciteta aerodroma, navodi agencija AP.

Britanska premijerka Tereza Mej izrazila je uverenje da će taj projekat doprineti ekonomskom rastu, ali istovremeno pokazati posvećenost Velike Britanije medjunarodnoj trgovini i saobraćajnim vezama pošto se priprema za izlazak iz Evropske unije.

Aktivisti za zaštitu životne sredine protive se tom planu zbog zabrinutosti za zagadjenje vazduha, buku i okolna naselja.

Bi-Bi-Si (BBC) je plan označio kao kontroverzan, navodeći da su aktivisti pre glasanja britanskih poslanika protestovali zbog plana za proširenje aerodroma.

Britanska vlada navela je da izgradnja treće aerodromske piste neće koštati poreznike, da će stvoriti 100.000 novih radnih mesta, dodaje BBC.

Izvor: Beta/AP

Foto: Pixabay