Hoće li zbog psihologa škole imati problema sa grejanjem?

PinterestFacebookTwitterShare

Od jeseni deo nenastavnog osoblja postaće tehnološki višak, a posao će dobiti više stručnih saradnika. Sindikalci tvrde da bi oko hiljadu radnika održavanja moglo da ostane bez radnog mesta, pišu Večernje novosti.

U osnovnim i srednjim školama radiće od jeseni 155 psihologa više, najavio je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević. Sa druge strane, biće manje tetkica, domara, ložača i drugog nenastavnog osoblja. U Uniji sindikata procenjuju da će čak hiljadu domara i ložača ostati bez posla, kada se primeni novi pravilnik o finansiranju, koji je Ministarstvo poslalo svim školama, navode Novosti.

Prema rečima Stevana Jurića iz Unije, upravo manjak domara, a posebno ložača, predstavlja najveću opasnost, jer će dovesti do situacije da kotlovi za grejanje u školama ostanu bez nadzora, što može da bude opasno.

„Pravilnik nije pravio razliku između škola prema vrsti grejanja. Onaj ko ima daljinsko grejanje, njemu ložač ne treba, naravno. Ali, recimo, jedna škola iz Kruševca ima matičnu gradsku školu, jedno izdvojeno odeljenje sa kotlom i dve seoske škole sa ukupno 18 peći u učionicama. Novi pravilnik kaže da sve to treba da održavaju i lože dva čoveka“, kaže Jurić

Izvor: Večernje novosti