I ZVANIČNO kraj epidemije u Sloveniji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U poslednja 24 sata u Sloveniji su testirane 264 osobe, a nije potvrđen nijedan novozaraženi, niti je bilo novih smrtnih slučajeva, objavila je slovenačka vlada čime je zvanično proglašen kraj epidemije u toj državi.

To je treći dan zaredom bez ijednog slučaja nove zaraze ili smrti, a u bolnicama je još samo šest osoba koje se leče od COVID-19, dok su do sada 292 otpuštene kao oporavljene.

S današnjim danom u Sloveniji je i zvanično proglašen kraj epidemije koronavirusa, s time da neke mjere, poput držanja socijalne distance i nošenja maski gdje distanciranje nije moguće ostaju na snazi.

Ograničenja i dalje važe za održavanje masovnijih javnih okupljanja.

Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj slici od ponedeljka se otvaraju veći hoteli i drugi smeštajni kapaciteti za turiste, velnes i fitnes centri, kao i bazeni.

Osim toga, uz propisano fizičko distanciranje učesnika, mogu se opet održavati i javni događaji, ali s najviše 200 osoba. Istovremeno, počinje i nastava u školama za sve osnovce, a prvi ispiti za maturante održani su već krajem ove nedelje.

Od sledeće nedelje na snazi je nova odluka kojom je ukinut do sada obvezan karantin za ulazak u Sloveniju za niz kategorija, među njima i za neke kategorije državljana trećih zemalja.

Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom zabeležen je u Sloveniji 4. marta. Ukupno je potvrđeno 1.473 slučaja zaraze, uz 108 preminulih.

“Nova vlada je na epidemiju dobro reagovala, a na početku i odlično sarađivala s opozicijom”, rekao je u razgovoru za Delo predsednik Slovenije Borut Pahor.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay