Imamo „novog“ suseda – Republiku Severnu Makedoniju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao što je i dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom.

Za usvajanje amandmana glasao je 81 poslanik u Sobranju. Nije bilo glasova protiv, niti uzdržanih. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

„Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere“, istakao je Zaev.

Dodao je da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.

Makedonija će i zvanično promeniti ime kada grčki parlament bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Ukoliko Prespanski sporazum bude ratifikovao i grčki parlament, što je gotovo izvesno, biće okončan 27 godina dug spor dve države oko imena Makedonije, koji je na trenutke dobijao i dramatične razmere, poput ekonomske blokade koji je Atina uvela devedesetih godina.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay