Inflacija u Venecueli prešla dva miliona posto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Inflacija je u Venecueli u februaru bila 53,7 posto na mesečnom nivou pa se tako stopa inflacije u prošloj godini popela na 2.295,981 posto, navodi se u parlamentarnom izveštaju, u kom se nakon kvara elektromreže već najavljuju najgore statistike za mart.

Porast cena zabeležio je lagano usporavanje nakon skoka od 191,6 posto u januaru, ali poslanik Hoze Gera iz finansijskog odbora Narodne skupštine ocenjuje da će ožujak donijeti „novo ubrzanje“ zbog kvara koji je 7. marta pogodio zemlju i paralizovao privredu.

Zbog zatvaranja banaka i nestašice bolivara u opticaju za plaćanje proizvoda, većina transakcija obavlja se u dolarima, što doprinosi padu vrednosti lokalne valute. Najkrupnija novčanica je od 500 bolivara, a litar mleka košta gotovo 10.000, a jedno pile od 10.000 do 12.000.

Vlada Nikolasa Madura je u avgustu prošle godine počela program reformi radi zaustavljanja krize i proglasila devalvaciju domaće valute od 96 posto.

Od tada je vrednost valute pala za još 98 posto pa je MMF predvidio inflaciju od 10.000.000 posto na godišnjem nivou.

Izvor: Index

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Baki 55

    Venecuelanski diktator koji je od bogate napravio siromašnu državu. Normalno, srpski vlastodršci ga podržavaju. Treba još da nas jašu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.