Novi Sad demantuje da su ugroženi podaci, inostrane IT kompanije OTKLJUČAVAJU baze

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Javno komunalno preduzeće Informatika iz Novog Sada saopštila je da od jutros ponovo rade naplatna mesta tog preduzeća, jer je pokrenulo nov informacioni sistem, nakon prekjučerašnjeg hakerskog napada.

“Od juče radi i Uprava za urbanizam i građani su mogli da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju. Do kraja dana rad nastavlja i Gradska poreska uprava”, navela je Informatika u saopštenju.

Dodali su da se radi i na uspostavljanju sistema Predškolske ustanove, koji će od sutra uobičajeno raditi, dok će do petka ponovo proraditi i video-nadzor Grada Novog Sada.

“Nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da su ugroženi lični podaci građana jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni bilo meta napada, a i nalaze se na drugim platformama”, tvrdi Informatika.

Dodaje se da su u oporavak informacionog sistema Grada Novog Sada uključene IT kompanije iz Srbije i inostranstva, kao i eksperti za visokotehnološki kriminal, kako bi otključali zaključane podatke.

“Očekujemo brzo razrešenje i uspostavljanje rada svih službi, a javnost će biti blagovoremno obaveštena o daljim koracima”, piše u saopštenju.

Hakeri su napali servere gradskih uprava i nekoliko drugih javnih službi u JKP Informatika, a mediji su preneli da su napadači tražili da im se uplate “bitkoini” kako bi “otključali” podatke.

Novi Sad ODBIO da plati otkup hakerima i ostao bez BAZA PODATAKA


Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Pingback: Novi Sad ODBIO da plati otkup hakerima i ostao bez BAZA PODATAKA - Bizlife.rs

  2. Saymon

    To moze da se otkljuca ali u najboljem slucaju za par desetina godina. Da vas ne foliraju za bez veze.