“ISTRAŽIVANJE” SRBIJE: Između Rusije i EU, a daleko od NATO

PinterestFacebookTwitterShare

Iako su svesni da je u Evropskoj uniji bolja ekonomska situacija, da su plate veće, kao i poštovanje ličnih sloboda i ljudskih prava, 49 odsto građana smatra da Srbiji više odgovara ruski model društva.

Tako se dolazi do pravog srpskog paradoksa – da društveni model Rusije priželjkujemo u svojoj domovini, koju bi istovremeno, prvom prilikom, napustili tragajući za dostizanjem standarda koje nudi EU.

Stava da u Srbiju treba preseliti ruski model su u najvećoj meri žene i mladi od 18 do 29 godina, sa osnovnim i srednjim obrazovanjem iz Zapadne Srbije i Šumadije, pokazali su podaci istraživanja “Srbija posle Bregzita – gde građani vide Srbiju”.

Podaci su pokazali i da je neku od država EU posetilo 71 odsto ispitanika, dok bez obzira na to što Srbija Rusiji uvek daje predost u odnosu na Zapad, čak 92 odsto građana Srbije nikada nije bilo u toj zemlji.

Građani Srbije (47 odsto) su mišljenja i da EU trenutno ima bolju ekonomsku situaciju u poređenju sa Rusijom, dok oko 40 odsto njih i dalje misli da je Rusija ekonomski stabilnija od Unije. Građani u velikoj meri (67 odsto) smatraju da je prosečna plata veća u EU nego u Rusiji.

Ako se uporede lične slobode i ljudska prava, ona se prema mišljenju 52 odsto građana više poštuju u EU nego u Rusiji, dok trećina ispitanika misli da je sitacija obrnuta.

Ne u NATO, u EU može

Članstvo u NATO, očekivano, ne podržava najveći broj građana Srbije – 82 odsto, i to više muškarci nego žene. Za ulazak u NATO je 12 odsto ispitanika.

Čak iako bi Rusija jednog dana postala članica Alijanse, 61 odsto građana bi bilo protiv njega. Ulazak u NATO je po mišljenju 44 odsto građana jedan od uslova za priključenje Srbije EU.

Članstvo u EU podržava 55 odsto građana, dok mu se 39 odsto protivi. Politikolog Tibor Moldvai iz Instituta za evropske poslove kaže da je 51 odsto ispitanih mladih ljudi od 18 do 29 godina za prekid evrointegracija, dok 43 odsto njih smatra da bi trebalo nastaviti evropski put.

“Stariji građani gotovo dvotrećinski podržavaju evrointegracije. Glavni nalaz ovog istraživanja bio je to da su mladi u odnosu na starije rezervisaniji u odnosu na EU i evrointegracije, kao i da su rezervisaniji prema evropskim vrednostima”, naveo je on.

Srbiju ne bi napustilo 18,6 odsto ispitanika, a od onih koji bi, najviše njih bi volelo da živi u Nemačkoj, Rusiji i Švajcarskoj.

Nezavisnost Kosova i Metohije prema mišljenju 80 odsto građana Srbija ne treba da prizna ako bi to bio uslov za ulazak u EU. Kao prijatelje Srbije ispitanici vide Rusiju, Grčku i Kinu, dok su “neprijatelji” Hrvatska, SAD i Albanija, pokazali su rezultati istraživanja.

Izvor: Blic, B92