Italija danas proglašava vanredno stanje?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Nađena su tela 247 ljudi poginulih u jakom zemljotresu koji je u sredu rano ujutro pogodio centralni deo Italije, saopštila je jutros italijanska Služba civilne zaštite novi bilans žrtava.

Italiju je jutros pogodio novi zemljotres, oko 5,40 sati, navodi Geološki zavod, a Evropski mediteranski seizmološki centar je potvrdio je taj zemljotres, jačine 4,6 po Rihteru, čiji je epicentar bio 66 kilomenatara severozapadno od grada Terni sa populacijom od preko 220.000 stanovnika.

Italijanski premijer Mateo Renci najavio je da će danas biti proglašeno vanredno stanje.

Na području Lacijuma je poginulo 190 ljudi, a  57 u regiji Marke, navela je civilna zaštita i dodala da su spasilačke ekipe tokom noći, uz pomoć stanovništva, nastavile da izvlače žrtve iz ruševina.

Bilans se pogoršava, a sinoć je iznosio 159 poginulih.

Šef italijanske vlade Mateo Renci je u sredu popodne rekao da je od zemljotresa povređeno 368 ljudi.

Civilna zaštita, međutim, još nije dala procenu broja nestalih, ali njen šeg, Fabricio Kurćo, u sredu uveče je na državnoj televiziji RAI je naveo primer hotela u mestu Amatriče, jednom od tri sela skoro potpuno uništena u zemljotresu. Od tridesetoro gostiju hotela, samo dva su nađena mrtva, a dva živa, rekao je on.

Zemljotres magnitude 6,2 čiji je epicentar bio u slabo naseljenoj planinskoj oblasti 150 kilometara severoistočno od Rima, delimično je uništio najmanje tri sela i do temelja porušio zgrade u još nekoliko sela i gradića.

Izvor: Beta, Tanjug

Foto: Beta/AP

Komentari 1

  1. Zoran Ristic

    zaista tuzno…
    tako smo i mi izgledali kad su nas bombardovali NATO avioni iz Italijanskih baza….

    samo sto nas oni nisu zalili kao sada mi njih.