Izbori na Kosovu: Pobeda koalicije oko Ramuša Haradinaja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Visar Kryeziu

Prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, najviše glasova osvojila je koalicija Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Inicijative za Kosovo čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj.

Prema poslednjim informacijama nevladine organizacije Demokratije na delu, na osnovu prebrojanih 87.31 glasova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, na prvom mestu po broju osvojenih glasova je koalicija oko Haradinaja sa 33,1 odsto glasova.

Na drugom mestu je pokret Samoopredeljenje sa 26.6 odsto glasova, dok je na trećem mestu koalicija Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse novo Kosovo (ANK) i Alternative sa 25,3 odsto.

Prema istim podacima Srpska lista je osvojila 4,8 odsto glasova, dok su sve ostale stranke koje su učestvovale na današnjim izborima osvojile 10,1 odsto glasova.

Prethodno je televizija Klan Kosova, na osnovu svoje izlazne ankete, saopštila da je koalicija DPK, ABK i Inicijative za Kosovo osvojila 40 odsto glasova, dok je na drugom mestu  pokret Samoopredeljenje sa 30 odsto glasova. Trećeplasirana je, prema tom istraživanju, koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Incijative Alternative sa 27 odsto glasova.

Haradinaj je nakon objavljivanja rezultata izlazne ankete, izjavio da će nova vlada biti formirana na vreme. On je rekao novinarima je da podaci koje ima koalicija pokazuju da je pobeda još ubedljivija od rezultatata koje je pokazala izlazna anketa televizije Klan Kosova

“Kosovo je položilo ispit. Čestitam na izborima, Kosovo”, rekao je Haradinaj ocenjujući da su ovi izbori najbolji ikada održani na Kosovu.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Visar Kryeziu