Izjave gradnočelnika koje će zauvek promeniti vaše mišljenje o vrapcima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beoinfo

Vrapce smatramo jednim od simbola Beograda, a statistika pokazuje da oni postaju sve ugroženija vrsta. Neke nevesele brojke ukazuju na to da se njihov broj zbog naše nemarnosti i bahatosti smanjio za oko 15 odsto.

Gradske vlasti rešile su da tome stanu na put.  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić otvorio je prvu mini eko-zonu za vrapce na Novom Beogradu i najavio da će takve zone biti postavljene u svakoj beogradskoj opštini. U novobeogradskom Bloku 28 postavljene su tri kućice i hranilice za vrapce u koje će hranu za te ptice stavljati građani.

I sve bi to bilo lepo da sama zaštita vrabaca nije ostala u senci izjava gradonačelnika. Stručnjaci su morali da objašnjavaju da žvake ipak nisu najveći neprijatelji vrabaca, kao i da postavljanje kućica za ptice u jarkim bojama poput žute, a baš takve su ove na Novom Beogradu, nije baš najpametinija ideja.

Evo šta smo od gradonačelnika čuli o vrapcima, a sigurno je da posle toga ove ptice više nećemo gledati istim očima.

“Vrapci, samo zdravu hranu. Pišemo ‘đevrek – ne’”, rekao je Radojičić dok je punio hranilicu.

“Svaka bačena žvaka na ulicu ustvari potencijalno može da ubije nekoliko vrabaca”, upozorio je on.

Goran Šarenac iz Društva kinologa Novog Beograda objasnio je gradonačelniku da je na mestu gde su danas vrapci bio objekat koji nije imao sve dozvole.

“Znači vrabac je pomogao da se pobedi divlja gradnja? On će da mi bude savetnik, njega ću da uzmem da mi bude savetnik”, odgovorio je gradonačelnik Radojičić.

Ni Twitter nije ostao imun na izjave gradonačelnika. Neki su se zapitali kako su to kućice za vrapce nikle pre pingvinarijuma, a neki su se prisetili šta su  sve otvarali neki prethodni gradonačelnici.

 Izvor: BIZLife/N1

Foto: Beoinfo